Strandhems Historia

Gården har en gammal kulturhistoria ända från 1800 - talet som lockar och fascinerar besökare. Det var polismästare Packalén som lät rusta upp området år 1860 för sommarresidens, med villa, tjänstebostad, trädgård och tennisbana.  Packarvägen byggdes av ortsborna till Packalen som idag heter Äggrundsvägen. Efter honom kom familjen Strand där "Grånnrads Selma" kom att ge ett många skrönor och berättelser för Närpesborna under lång tid efter hennes död. På 70-talet köpte Filadelfiaförsamlingen i Närpes området och bedrev lägerverksamhet till år 2006. Församlingen fick 2019 en vision om att starta ett pilotprojekt på ideell basis vilket blev en succé som ledde till en social innovation. Redan första året kom tusentals besökare till platsen och många ville hjälpa till. Visionen var att skapa en plats för alla. Verksamheten var att driva sommarcafé i en lantlig idyll tillsammans med djur och natur samtidigt som besökare, klienter och volontärer skulle vara en del av en gemenskap och tillsammans driva verksamheten. Det skulle vara ett samhällsnyttigt projekt där alla skulle mötas. En egen förening, Strandhem rf, grundades den 24 februari 2024 som fortsätter att driva och utveckla området. 


Strandhemmodellen

Aktivitet

Att få vara med i en aktivitet som känns meningsfull skapar delaktighet. På Strandhem finns köket, djuren, gården och skogen att ta hand om. Alla kan hitta sin plats.

Gemenskap

I gemenskap med andra mår vi bra, där kan vi utvecklas och lära oss av varandra. Vi får ett samanhang och blir delaktiga.

Miljö

Miljön på Strandhem består av djur, skog och strandområde på en kulturhistorisk plats. Att få vara i en sådan miljö är rehabiliterande för kropp, själ och ande.

Att få göra något meningsfullt i gemenskap med andra i en miljö tillsammans med djur och natur är rehabiliterande Naturbaseradverksamhet som främjar välbefinnande


Strandhem drivs av:

Anställda

Våra anställda jobbar både med att upprätthålla verksamheten och att handleda volontärer och klienter.

Volontärer

Volontären upprätthåller och utvecklar verksamheten 

Klienter

Våra klienter får prova på olika aktiviteter i verksamheten, samtidigt som de får ett samanhang och mening när de upprätthåller och utvecklar verksamheten.

Strandhempersonal

Utåt mot besökarna kan både klienter, volontärer och anställda identifiera sig med benämningen Strandhempersonal. Alla jobbar för att upprätthålla verksamheten och skapa en attraktiv mötesplats där alla kan trivas. 

Det är hela miljön och hela idén med strandhem som är genialisk tycker jag. Sen är det roligt att det är alla typer av människor och alla åldrar alltså från pensionärer till små barn till invandrare och flyktingar alla kan komma dit och liksom umgås tillsammans och ja, liksom delta i gemenskaper och alla, 99 % av alla människor så gillar djur och mat, billig god mat och så djur och fin natur.

                                                                                                                                                                                               Deltagare



Strandhemmodellens kretslopp

När individer engageras i verksamheten och driver mötesplatsen ger de besökarna aktiviteter och människomöten. Besökarna ger tillbaka till Strandhem som mötesplats när de ger erkännande och uppskattning till personalen samt understöder genom att köpa något i cafét. Detta erkännande leder i sin tur till drivkraft för mera engagemang hos personalen. Det finns inte bara tagare i kretsloppet utan alla tar och ger något. Alla har något att ge, även fast någon bara orkar ta sig till mötesplatsen och sitta på en parkbänk, ger besökaren personalen erkännande eftersom mötesplatsen har fyllt ett behov hos en besökare. Människor har ett behov av att få både ge och ta, i Strandhemmodellen får alla vara med.